Persoonlijk advies
Installatie door Coolblue'ers
2 jaar installatiegarantie
1-fase groepenkast

1-fase aansluiting

Vroeger kregen de meeste huizen standaard een 1-fase aansluiting. Daardoor komt dat nog steeds veel voor. Het theoretisch maximale laadvermogen van je 1-fase laadpunt is dan ongeveer 5kW. Je hebt een 1-fase aansluiting wanneer:

- Er 2 draden de groepenkast in komen

- De waardes 220/230V op de stroommeter staan

3-fase groepenkast

3-fase aansluiting

Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal opgeleverd met een 3-fase aansluiting. Met de opkomst van de elektrische auto zie je steeds meer 3-fase aansluitingen in bestaande huizen. Een 3-fasen laadstation gebruikt 3x230V en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Je hebt een 3-fase aansluiting wanneer:

- Er 4 draden de groepenkast in komen

- 3x220/230V, 380/400V of 380V op de kWh meter staat

Voorbereiding meterkast voor laadpaal installatie

Uitbreiden naar 3-fase

Als je niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kun je in de meeste gevallen een uitbreiding aanvragen bij de netbeheerder. De kosten hiervoor zijn beperkt. Neem contact op met de netbeheerder om dit te bespreken. Ook als je een elektrische auto die op 1-fase laadt hebt, is het verstandig om alvast een 3-fase laadstation aan te schaffen. Je voorkomt dan dat je bij de aanschaf van een nieuwe auto alsnog een 3-fase laadstation moet kopen.

Als je toch nog twijfelt of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, neem dan contact op met je netbeheerder. Zij weten wat voor type aansluiting je hebt.